понеділок, 10 вересня 2012 р.

Вибори-2012. Розставляємо крапки над і. Партійні списки. Частина ІІ

Ось і настав час зайти у віртуальну кабінку для голосування. В першій частині «правдивого бюлетеню» лишилися верховні хранителі, скажені націоналісти, митці з нездоровим почуттям гумору та багато всіляких фриків. Друга половина партійних списків не менш епатажна. Вона виявилась трохи довшою за першу, тому в її кінці для терпеливих читачів я підготував сюрприз. Отже, йдемо далі.

 

№12 Українська партія "Зелена планета". Партія з романтичною назвою, представники якої завдяки сліпому жеребу будуть рулити в ОВК. Здогадайтеся на чию користь: четверо кандидатів з першої десятки представляють правильний регіон. У політиці без донецької школи менеджменту – нікуди!

"Зелена планета" - єдина партія, яка примудрилася заповнити свій партійний список по-максимуму. Звідки у нікому невідомих «планетаріїїв» взялося 225 бажаючих балотуватися, при тому, що навіть Партія Регіонів недобрала двох? Виявляється, все завдяки активній політичній позиції працівників двох державних підприємств. Зі списку 86 чоловік працюють у ДП «Укрметртестстандарт», 41 – у ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості». Болить душа у бюрократів за природу! Державні підприємства, а нікого не звільнили із роботи, не завели на кандидатів кримінальних справ…. большой дядя дав добро? Отже, партія однозначно є супутником большого дяді.

№13 Партія Пенсіонерів України. Всупереч очікуванням тут майже не знайшлося пенсіонерів, ні за віком, ні за місцем роботи. Партія більше нагадує матієшинський директорний завод «Рідна вітчизна», який згадувався у першій частині «правдивого бюлетеню». Пацанчики молоді як на підбір, усім років 30, а вже керівники усяких там ТОВ. Є кому захищати пенсіонерів! Не обійшлося без «смотрящих» у погонах – директорів будуть контролювати два юристи з МВС – номера у списку 36 і 40 відповідно.

№14 Політична партія "Наша Україна". Тут, як кажуть, змішалось все: коні, люді… Список сформований з трьох партій. Я думаю навіть Ющенко в ньому не зорієнтується, не кажучи про нас, простих смертних. 

Журналісти підозрюють, що цьогоріч кампанії НУ допомагає невидима рука з Банкової. І недаремно. Одразу кидається в очі як ліберально-націоналістичний колгосп не збирається вигравати. Зі знакових постатей не залишилось нікого. Серед кандидатів багато безробітних, пенсіонерів, рядових працівників невеличких фірм. Почесну місію замкнути список доручили охоронцю спілки письменників. Мабуть, він у Андріїча майбутній міністр культури.

Схоже, Ющенку стало замало свого ганебного результату на останніх президентських виборах і він вирішив його погіршити. Дайош рекорд! Увійти в Книгу рекордів України за найменший відсоток підтримки, здобутий екс-президентом. Якщо не помиляюсь, зараз цей рекорд належить Кравчуку із блоком «Не так!» на виборах 2007 року. Символічно…

№15 Політична партія "Зелені". Чергова пачка директорів викинула 2,2 мільйони гривень на смітник. «Зелені» - не повністю технологічний проект, хоч і ідуть на вибори смачненько програти. У їх лідера Прогнімака іноді виринають якісь амбіції. Наприклад, повісити себе на бігборд чи лайтбокс. Але все то далі меж міста Києва не йде. І, по правді, проводити такі мляві кампанії – гірше, ніж взагалі нічого не робити. Я уже не кажу про іронію з назвою партії. Коротше, за номером 15 у нас один суцільний фейл.

№16 Партія Зелених України. Третій зелений викидень на простори політичної боротьби. Зараз він являє собою сайд-проект влади. Самі партійці не надто приховують це. Володимир Шелудько, №6 у списку, працює помічником нардепа-регіонала Баграєва. Багато кандидатів ревно трудяться у різних президентських структурах. Мабуть, на благо екології, не знаю. Знаю лише одне: доля ПЗУ на виборах буде такою ж, як її назва, тільки з додаванням ще кількох літер.

№17 Політична партія "УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка". Багато в чому нагадує наташкіну «Україна – вперед!». А саме в тому, що Кличку теж байдуже, з ким йти на вибори. Партійний список являє собою солянку із обділених владою та опозицією політиків. Не потрапив в прохідну частину до Яценюка? Не переживай, Кличко підбере. Прокинули в Партії Регіонів? Нічого страшного, Кличко допоможе. Пинзеник прийшов на партійні збори гостем, пішов – кандидатом у першій десятці. А я, наївний, думав, що треба хоча б у партію вступити, якісь акції проводити, займатися рік чи два партійним будівництвом. А тут на тобі. Кличко – саме милосердя!

Розгадка партійної толерантності УДАРу в тому, що панові боксеру абсолютно начхати на Верховну раду. Він хоче стати Президентом. Тому подружитися з Кроліком якось не вийшло. Обоє – рябоє, так сказать. Як їх помирити? Може ввести дві президентських посади, щоб усім вистачило? Так дасиш одному, всі інші теж захочуть. Виходить, два вєлікіх опозиціонера приречені бути окремо. Єдине, що їх може об’єднати – загроза амністії Юлії Володимирівни. Страшний сон! А так – все в ажурі, тобто в ударі.

№18 Політична партія "Україна майбутнього". Єдина партія, назва якої написана капслоком, тобто великими літерами. Все тому, що цільовий електорат – виборці з поганим зором. Вони можуть не побачити там «тушки» Святослава Олійника під першим номером. Проект являє таку собі спробу повернення дніпропетровськими втрачених позицій. Але часи Кучми і Пустовойтенка вже минули. Зараз важливо мати прописку із Костянтинівки. Тоді ти можеш керувати нацбанком. А якийсь Дніпропетровськ… хлопці, касир «Приватбанка» - це максимум!

№19 Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" – йде на вибори як не до кінця об’єднана опозиція з абревіатурою ОО, чим, як відомо, позначають туалет. Алюзія лише посилюється, коли заглядаєш у їхній «чесний-пречесний» список. Лави опозиціонерів суттєво почистили від ряду популярних політиків, щоб не зазіхали на лідерство Яценюка. Тепер він там рулєвой. Головним чином, за бортом залишилися нардепи від НУНС, які не забажали вступити у партію «Фронт змін»: Доній, Стецьків, Герасим’юк, Геращенко, Філенко. Натомість, прихисток у прохідній частині знайшли колишня коханка Горбаля, «тушка» Шлемко, «любий друг» Мартиненко та ціла група маловідомих діячів.

Про що це говорить? Про головний принцип виборів-2012: «програй вигідно». Після обрання у Верховну Раду Партія регіонів розпочне дерибанити землю. Хто не підлизався – не отримає нічого. А тут іще президентські вибори через 2 роки. Так комфортно зустріти їх, перебуваючи в опозиції! Можна нічого не робити, а рейтинг росте. Сам по собі. Недоторканість є, гроші є, землю віддадуть. Хараша жизнь!

Тим не менш, у списку є частина реальних опозиціонерів. Тому називати 00 провладним сателітом ніяк не можна. Також, серед позитивних моментів слід відмітити непогану складену політичну програму. Особливо в порівнянні з іншими. Але після обіцянок введення контрактної армії з 2008 року не має сенсу якось ту програму аналізувати. То все не вартує навіть паперу, на якому воно написане. А що робити, ми в опозиції!

№20 Партія Регіонів. Суцільне зло, Мордор, клуб гречкосіїв і мордоворотів. Такий імідж у партії влади. Пацанчики непогано покуражлись за останні два роки, але хмар над ними стає все більше. Це стосується інших аспектів. До виборів «райгони» добре підготувались. Головна інтрига, чи вдасться «браткам» натушкувати 300 голосів у парламенті, бо проста більшість фактично у них в кишені.

Аналізувати партійний список немає сенсу. Хто б у тому списку не з’явився, його репутація перетворюється на щось неприємне із поганим запахом. Цікаво подивитися на регіональне представництво. Все таки «Партія регіонів», як ніяк. У першій сотні кандидатів з Харківської, Полтавської, Черніговської, Кіровоградської областей – 0, з Дніпропетровської , Запорізької, Луганської – по 1, з Донецької – 22, з Києва - 57.

Щось не дуже регіонально виходить. Скоріше, навпаки, потрібно міняти назву на «Столичную». І асоціації гарні, з горілкою. Цільовий електорат зрозуміє.

Отже, укладачі списку недвозначно натякнули, чиє місце «біля параші». З чим я і вітаю усіх членів Партії регіонів з областей, які не будуть мати представництво у парламенті.

№21 Політична партія "Народно-трудовий союз України". Спойлер свого сусіда по бюлетеню. №4 серед кандидатів посів справжній Лох. Я не жартую. Лох Євген Леонтійович. Можливо тут присутній тонкий піар хід в розрахунку на простакуватого виборця, який побачить в бюлетені свого побратима, просльозиться від тяжкої долі та й проголосує. Хто зна? Керує Лохом депутат-«тушка» Валентин Зубов.

№22 Радикальна Партія Олега Ляшка. У самій дупі переліку примостилася партія з епатажним нардепом. Про самого Ляшка вже стільки сказано-переказано (і показано!), що я наврядчи спромігся б написати тут щось оригінальне. Стосовно списку, він публічно запрошував усіх бажаючих балотуватися надсилати йому свої анкети. В результаті вийшов римейк «народного списку» Королевської. Ті, хто уважно читав наш «правдивий бюлетень», уже знають, що це означає. Так, «йому байдуже з ким йти на вибори» отже «він не збирається їх вигравати». Банальні слова, які я просто вимушений був повторювати тут багато разів.

Ось і настав казочці кінець. 28 жовтня електорат буде несамовито ставити свої галочки навпроти однієї з 22 політичних сил.

А тепер сюрприз тим, хто спромігся прочитати або хоча б докрутити віртуальний бюлетень до кінця. Для того, щоб вам краще було зорієнтуватися, я підготував симпатичну табличку із роз’ясненнями хто є хто. Можете її роздрукувати, повісити у себе в туалеті, взяти у кабінку для голосування або подарувати другові. 




Немає коментарів:

Дописати коментар